Kees Holierhoek Scenario Prize 2019 for Fenix

De Kees Holierhoek Scenarioprijs is op 22 november voor de 13e keer uitgereikt aan de scenarioschrijvers van het beste Nederlandstalige scenario voor een tv-dramaserie. De vakprijs van € 15.000 ging dit jaar naar het schrijfteam van FENIX. Het eerste seizoen van deze serie over oorlog in de Brabantse drugswereld was te zien op KPN.

Het schrijfteam van FENIX bestaat uit: Shariff Korver, Marco van Geffen, Jeroen Scholten van Aschat, Pim Algoed, Raul Serrano, Vincent van de Valk Philip Delmar en Eva K. Mathijssen (bijdrage).

Jury
Nederlandstalige scenario’s voor dramaseries die in 2017 en 2018 op televisie, online of op VOD-platforms in première gingen, kwamen voor de prijs in aanmerking. De jury bestond uit voorzitter Joop Daalmeijer (oud-omroepbestuurder), Anne van Melick (scenarioschrijver en studieleider Scenario aan de Nederlandse Filmacademie), Willem Capteyn (scenarioschrijver) en Hans Beerekamp (journalist en televisierecensent).

De jury over FENIX:
“De jury heeft niet eerder een openingsaflevering als die van FENIX gezien: de rust waarmee verteld wordt, de vragen die het oproept zonder ongrijpbaar te worden en het late introduceren van de hoofdpersonages. Het sluit aan bij een internationale trend, waarbij kijkers minimaal twee afleveringen van een serie achter elkaar kijken en het tekent het vertrouwen dat de makers in hun kijkers hebben.”

“Wat de jury betreft is dit een oproep aan iedere omroep die bezig is met het ontwikkelen van vernieuwend TV-drama: deze serie verdient een tweede seizoen!”

Over de Kees Holierhoek Scenarioprijs
De Kees Holierhoek Scenarioprijs is de grootste scenarioprijs in het Nederlandse taalgebied. De prijs wordt sinds 1993 om het jaar toegekend aan een scenarioschrijver of een schrijversteam van Nederlands televisiedrama binnen een algemeen of specifiek dramatisch genre.

In 2016 nam Kees Holierhoek, oprichter en voorzitter van Lira, na 30 jaar afscheid. Als eerbetoon voor zijn niet aflatende inzet voor schrijvers van alle bloedgroepen, is deze vakprijs naar hem vernoemd. De prijs wordt sinds 2019 beheert door Stichting Auteursprijzen. Het dagelijks beheer van deze stichting valt onder de Auteursbond.

All news